Tips voor een gezonde rug

  • Slaaphouding: rugligging of zijligging (liefst met opgetrokken benen). Buikligging absoluut vermijden
  • Zorg voor een matras die een goede steun biedt
  • Sta bij voorkeur met licht gespreide benen (voeten +/- 25cm uit elkaar) bij lang rechtopstaan
  • (bv: strijken, afwassen,…)
  • Houd uw rug steeds mooi recht bij zitten op een stoel of in de zetel (ga bij voorkeur niet liggen in de zetel, gebruik een kussentje in de zetel om uw lenden te ondersteunen)
  • Houd uw rug recht bij heffen en tillen, buig bij voorkeur door uw benen
  • Houd een gewicht zo dicht mogelijk tegen u aan (tegen de buik). Een gewicht (boekentas, kindje, etc.) niet op uw zij dragen.
  • Bij een werk(je) op de grond: ga in kleermakerszit zitten of op één voet en één knie.
  • Eet gezonde voeding: veel water, groenten en fruit. Zo weinig mogelijk geraffineerde suikers, koffie of alcohol.
  • Krijg voldoende beweging: fietsen, zwemmen (vrije slag) en wandelen zijn ideale sporten.
  • Stretch uw rug dagelijks door uw rug bol te maken (zie foto hiernaast).
  • Doe wat buikspieroefeningen: rugligging, knieën opgetrokken (voeten dus niet gesteund), onderbenen over elkaar. In deze positie hoofd en schouders 15-tal cm heffen

Gedissocieerde voeding

Om een optimale spijsvertering te hebben en om zo weinig mogelijk afvalstoffen in het lichaam op te slaan, is gedissocieerde voeding of losgekoppeld dieet een prima middel. Daarbij komt het op neer om bepaalde voedselcombinaties toe te passen en bepaalde voedingsmiddelen niet tijdens dezelfde maaltijd te nuttigen.

Om de juiste combinatie toe te passen kan men ofwel kolom A en B combineren of kolom B en C tijdens één en dezelfde maaltijd.
A
B
C
integrale granen
olijfolie
elke vorm van vlees
brood
boter
vis
(gebakjes)
kaas
elke vorm van melk
rijst
eigeel
wit van ei
maïsmeel
olijven
steenvruchten
aardappelen
sla
meloen
(suiker)
wortelen
bosbessen
(jam)
ui
gekookte tomaten
(gelei)
bloemkool
citrusvruchten
gestoofde groenten
spinazie
rozenbottels
vijgen
groene bonen
pinda
erwten
droge vruchten
selderij
bonen
radijs
rapen
komkommer
rode kool
rauwe tomaten
knoflook
walnoten
Eet fruit tussen uw maaltijden, niet tijdens. Eet slechts 1 soort fruit per keer, bijvoorbeeld wel ‘s morgens een appel en ‘s namiddags een peer. Drink voldoende water, ideaal is +/- 2 liter per dag (ook verse soep en kruidenthees tellen mee)